Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Startup srijeda – Predstavljanje RSG i Boundbreaker fondova [VIDEO]

Poslovni centar Almeria je bilo idealno okruženje za ovosrijednu #StartupSrijedu. U ovom objektivno velikom zdanju svoje su prezentacije odradili dva fonda rizičnog kapitala – RSG Capital i BoundBreaker, dok su uvod, diskusiju i druženje simultano moderirale ekipe iz HGK i Crane mreže poslovnih anđela.

RSG Kapital je venture capital fond koji ulaže u poduzeća u ranim fazama razvoja, a kojima nedostaje sredstava za daljnji razvoj. Dosad su uložili u pet poduzeća – Celtra, Secucert, TAB Systems, Novitim, BIA te nama najpoznatiij ShoutEm u kojeg je uloženo 1,2 milijuna EUR. Fond raspolaže sa 9 milijuna EUR od kojih se 50 % odnosi na državni kapital, a ostatak na privatne investitore. Također, RSG je dio slovenskog petogodišnjeg VC programa te djeluje sa još 4 slična fonda. Ukupna alocirana kapitalizacija je 35 milijuna Eura, a očekivani godišnji prinos je 20-30 %. Doista zahtjevan iznos za današnja vremena. Predstavnik fonda, g.Jure Mikuž pobliže nam je objasnio selekciju startupa te metodologiju rada jednog fonda unutar konteksta istočne europe.

Neki od savjeta su se odnosili na samo pristupanje/kontaktiranje fondova rizičnog kapitala, a g. Mikuž naglašava…

– rizično ulaganje kapitala je lokalan posao

– poduzetnici trebaju investitore koji su dobri za njih u određenoj fazi razvoja poslovanja. Npr. nema smisla da tražite velike investitore ako vam treba samo Angel investor sa 10.000 Eura

– Nije potrebno pisati velike poslovne elaborate. Vježbajte kratke “pitcheve”, prezentacije te poslovne sažetke

– ljudi donose uspjeh, a ne sam proizvod

– odbijenica nije nužno negativna stvar / svaki savjet i iskustvo su dragocjeni

Nakon prezentacije je uslijedila diskusija s predstavnicima, a govorničku ulogu je preuzeo i Viktor Marohnić iz Shoutem-a koji nam je iz prve ruke ispričao kako je to raditi sa stranim Venture Capital fondom. Pa pogledajmo….

U drugom je dijelu događaja palicu preuzela također slovenska firma BoundBreaker, a njihov je cilj dovesti startup do Silicijske doline. U prvoj fazi bi se “seed kapital” nalazio u regiji, zatim bi raniju investiciju pronalazili u SAD-u. Tehnološki development ostao bi u regiji, a prodaja, marketing i financije bili bi u SAD-u. Zanimljiv koncept s poslovnog gledišta no upitna je operativnost ovog plana!?

Kristijan Pečanac (suosnivač) je također naglasio da fond uzima manji postotak vlasništva od RSG-a, negdje oko 5 – 10 %…slično kao SeedCamp.

Zajedničko druženje i ‘minglanje’ se pak dogodilo između dvije prezentacije zbog kratkog kašnjenja druge ekipe. A time well spent 🙂

Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts