Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Amazon Web servisi novije o starom…Route 53 DNS usluga (Croatian text)

Kratki intro o AWS Route 53 DNS zone usluzi

Poslovna cesta je ove podrumske bibliotekare dovela do pružanja naizgled stare usluge, pružanja DNS servisa. No pri malo boljem pogledu na njihove ostale cloud usluge (S3, EC2, SQS, SNS, RDS, CloudFront…), Route 53 se čini kao spona koja će zaokružiti te povezati cijeli oblak već spomenutih usluga.

Dakle, Route 53 je visoko skalabilan te izrazito pouzdan DNS (Domain Name System). Developerima te arhitektima omogućava jeftin i pouzdan način pretvaranja “ljudskih” web adresa tipa “https://www.transmeet.tv” u kompjuterske adrese tipa 98.129.229.159 koje istima služe za međusobno povezivanje. Ono što je bitno napomenuti je to da se Route 53 može koristiti i za presumjeravanje prometa prema vanjskim IP adresama, a ne samo za interni AWS (Amazon Web Services) promet.

Slično kao telefonski imenik, DNS upravlja imenima te brojevima s time da su imena u ovom slučaju domene (http://www.primjer.com) koje ljudi lako pamte, a mapiraju se na IP adrese koje predstavljaju lokaciju servera na internetu. DNS ovdje provodi dvije funkcije – prvo, dozvoljava upravljanje zapisima kroz tzv. “DNS records”, drugo, preusmjerava korisnika na željenu web stranicu. DNS zapisi (“records”) se stavljaju u tzv. Hosted zone Route 53 je dizajniran da odgovara na ta dva zahtjeva brzo i učinkovito kroz distribuiranu mrežu Amazon servera, a sa njime se za sada upravlja pomoću Amazon API-ja. U budućnosti se očekuje nadogradnja za korištenje kroz Amazon Control Panel.

Cijene usluga:

  • 1 $ / Hostana zona / mjesec
  • 0.5 $ / milijun upita / mjesec (prvih milijardu upita)
  • 0.25 $ / milijun upita / mjesec (preko milijardu upita)
Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts