Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Brzo do državnih poticaja (HAMAG / MINGORP) za tehnološke startupe [VODIČ]

Umorni od plaćanja PDV-a, poreza na dobit pa čak i akontacija istog, sigurno ste se zapitali “a što to država može učiniti za mene” budući eto… svaki nam mjesec priušti nezaboravne kolone papirologije i formulara.

Bojimo se i pomisliti koliko bi to bilo obaveza da nam firma ima više od 100 stalno zaposlenih 🙂 No vratimo se prvom pitanju…

Kroz desetak dana (26.4.2011) isteći će rok podnošenju prijave za državna poticajna sredstva. U ovom ćemo se vodiču orijentirati na poticaje koji su namijenjeni mladim firmama ispod 3 godine poslovanja odn. popularne “startupe”. Napominjemo kako ovo nije apsolutni vodič i u tekstu nećemo obrađivati BICRO poticaje, kredite, fondove rizičnog kapitala niti anđeoske investitore…. Ovdje je fokus samo na aktualne poticaje koje sprovodi HAMAG.

Za popis svih vrsta poticaja možete otići na službenu stranicu MINGORP-a, ali većina dolje navedenih stvari su iste, ako ne i potpuno iste za sve vrste projekata. Aktualni poticaji su namijenjeni mladim firmama za koje je pretpostavka da nemaju veliki promet i značajan izvoz, stoga ni dokumentacija nije pretjerano zahtjevna. Maksimalni iznos koji možete dobiti je negdje oko80.000,00 Kn no iz dokumentacije se vidi da taj iznos ne prelazi 60.000,00 kn (barem za 2010. godinu). Doduše vlada je najavila povećanje kapitalizacije fonda za dodjelu sredstava pa se slijedivošću možemo nadati i nešto većim iznosima potpore. Ali tko se uopće može prijaviti za poticaje? HAMAG je naveo par točaka pa krenimo redom:

1. Gospodarski subjekti: obrti, trgovačka društva i zadruge (osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo)

2. Morate pozitivno poslovati, osim ako niste OSNOVANI tijekom 2010. ili 2011. godine

3. Sjedište mora biti na području Republike Hrvatske

4. Poslovanje mora biti aktivno barem mjesec dana prije objave (objava je bila 24.2.2011 stoga ste morali imati poduzeće već 24.1.2011). Također, obrti moraju imati upis novog obrta s početkom rada

5. Tvrtka mora imati barem jednog zaposlenog

6. Obveze prema državi i svim zaposlenicima moraju biti podmirene

7. Ukoliko ste dobili poticaje prošle godine, morate ih opravdati računima

Detaljan opis možete pronaći na web sjedištu Ministarstva gospodarstva

Namjena sredstava

Za što uopće služe ovi poticaji? Ukratko – poticaji služe za pokrivanje dijela troškova poslovanja. Tako na primjer ne možete pokrivati porez na dobit, PDV, večere, potrošne materijale, trošak plaća, davanja i sl. Ono što bi bio “idealan” priznati trošak su računalna oprema (Hardware i Software) no ne i “cloud” usluge budući su one na razini računovodstvenih usluga recimo, a kao takve ne mogu služiti za priznati trošak. Također, ostala tehnička oprema, edukacija, marketinške aktivnosti i uređenje ureda su sve priznati troškovi koje se isplati navesti pri pisanju zahtjeva.

Egzaktno, Ministarstvo gospodarstva je navelo četiri kategorije za koje možete tražiti poticaje:

1. Nabava opreme, alata, inventara i zaštitnih sredstava
Ukratko svaka oprema pomoću koje direktno zarađujete u svome poduzeću…hardware, software, strojevi, uređaji, alati, kamere, kablovi i ostale tehnikalije

2. Uređenje i poboljšavanje poslovnog prostora ili radionice
Troškovi opremanja ureda i radionice, a odnosi se na stolice, stolove, dodatnu opremu, krečenje, parketi, laminati, pločice, čajne kuhinje i wc pribor

3. Pokretanje poslovanja, izrada poslovnog plana, konzultantske usluge i poduzetnička izobrazba
Ovaj dio se uglavnom odnosi na intelektualne usluge pri osnivanju jednog poduzeća – pravnici, poslovni i financijski savjetnici i ostali manje-više potrebni troškovi. U ovom dijelu smijete pisati vlastitu edukaciju i knjige no samo ukoliko su iste knjižene preko računa Vaše kompanije.

4. Troškovi osnivanja
Troškovi osnivanja poduzeća su cca. 4.000,00 Kn za javnog bilježnika te cca. 900,00 kn za HITRO.HR i vezane institucije (statistika, sud…) no temeljni kapital od klasičnih 20.000,00 Kn NE ulazi u priznati trošak.

Postupak prijave se sastoji od skupljanja potrebne dokumentacije, ispunjavanja dva formulara te predaje sveska (FASCIKLA) HAMAGU.

1. Prvo otiđite u Vašu poreznu ispostavu (svaki kvart ima svoju) gdje inače predajete ID obrazac, izviješća o PDV-u i slično teZATRAŽITE POTVRDU O NEPOSTOJANJU DUGA PREMA DRŽAVI. To će Vas koštati 40,00 Kn biljega te je potvrda gotova u roku od 5 minuta. Provjerite kada radi Vaša porezna ispostava na njihovim službenim stranicama!

2. Zatim otiđite do FINE te zatražite BON PLUS. Gospođa na šalteru će Vam dati platni nalog od 391,00 Kn te nakon što to platite u svojoj banci ili preko “NET bankinga” dođite opet u FINU sa potvrdom plaćanja. Gospođa će nakon primitka potvrda uplate izdati BON PLUS i to bi u principu trebalo biti gotovo za jedan dan. Napominjemo kako Vam treba BON PLUS za 2010. godinu, a pošto FINA to radi na temelju Vaših financijskih izviješća provjerite da li ste taj dokument već predali ranije.

4. Za svaki račun iz točke 3 isprintajte izvod sa “net bankinga” da HAMAG vidi da ste stvarno i platili te račune. POVEŽITE SVAKI IZVOD SA KOPIRANIM ULAZNIM RAČUNOM TE SPREMITE U FASCIKL. Zbrojite sve troškove kako bi ste dobili egzaktan novčani iznos koji tražite. Taj iznos ćemo upisati u formular na točki 8. NAPOMENA: Troškove rasporedite po gornjim točkama (Oprema, Ured, Konzultanti, Troškovi osnivanja)

[ALTERNATIVNO točki 3 i 4] – možete priložiti i ponude od dobavljača ukoliko ćete tek imati trošak, ali Vam ovo nema jačinu kao i postojeći računi. tj. HAMAG će dati prednost firmi koja je već imala trošak opreme i to može dokazati.

5. Među osnivačkim papirima nađite RJEŠENJE O UPISU U SUDSKI REGISTAR ili Izvadak iz sudskog registra iz kojeg je vidljiv osnivač TE ISTI ISKOPIRAJTE i spremite.

6. FOTOKOPIRAJTE obavijesti o razvrstavanju po granama djelatnosti Državnog zavoda za statistiku te to također spremite u FASCIKL sa ostalim papirima.

7. Na jedan A4 memorandum napišite “Ja, [IME I PREZIME], direktor [PODUZEĆE], izjavljujem da nema nepodmirenih obveza prema zaposlenicima.” Poštambiljajte, potpišite te priložite uz ostalu dokumentaciju.

8. ISPUNITE glavni formular sa osnovnim poslovnim podacima, traženim sredstvima te izjavom o već dobivenim državnim potporama. Preuzmite formular na službenim stranicama MINGORP-a.

9. Ukoliko ste mlađi od 30 godina FOTOKOPIRAJTE OSOBNU ISKAZNICU te ju priložite ostaloj dokumentaciji

10. Za osobe s invaliditetom (civilni i vojni invalidi) POTREBNA JE PRESLIKA RJEŠENJA nadležne ustanove.

11. Za zadruge je potreban popis zadrugara i potvrda članstva u Hrvatskom savezu zadruga.

12. SVU SKUPLJENU DOKUMENTACIJU SPREMITE U VELIKU KUVERTU TE POŠAJITE na Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo (HAMAG), 10 000 Zagreb, Prilaz Gjure Deželića 7, s naznakom Projekta „Poduzetništvo mladih, početnika i osoba s invaliditetom“ za 2011. godinu.

Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts