Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Virtualizirani Grouponov rast

Groupon, web sjedište koje je “odgovorno” za indirektno pokretanje raznovrsnih klonova, se pokazao kao jedno od najvrućih startup kompanija na svijetu. Proteže se kroz 300 tržišta i pritom servira ponude prema svojih 35 milijuna korisnika.

Prenosimo Vam dio razgovora koji je Mashable napravio sa Grouponovim zaposlenicima…Ryanom Millerom te Chrisom Blandom. Provest ćemo Vas kroz detalje razvoja Groupona te kako su uspjeli prilagoditi cloud platformu (i razmišljanje) svojem poslovanju koristeći alate kao što su Amazon EC2, S3 te Salesforce CRM.

Unazad dvije i pol godine kompanija je uspjela održati razvoj web podrške i tehnologija u skladu sa razvojem samog poslovanja te joj je upravo “cloud paradigma” omogućila da svoje usluge i servis nudi bez zadrške i nepotrebnog opterećenja. Prisjetimo se samo kako je twitter imao poteškoća pri ostvarivanju istih ciljeva! Kod Groupona je također izražena potrebna dostupnost usluge pošto je poslovni model izrazito povezan sa lokalnim poslovnim subjektima te njihovim prihodima…

Pravilna politika prema vlastitoj platformi bila je konstantna od kada je Groupon bio prisutan samo u Chicagu. To je omogućilo razvoj platforme, rast bandwitha i korištenja CPU snage koje ne bi bile moguće da su se koristili vlastiti web, ‘db’ te storage serveri. Nadalje ćemo opisati kako Groupon koristi raznovrsne cloud platforme za ispunjavanje svojih poslovno-tehnoloških ciljeva…

Salesforce

Groupon koristi Salesforce CRM i njihovu platformu force.com da upogonjuje same “dealove” (ponude) koje su sam srž portala. Detalji od kojih se sastoji jedna takva ponuda se unose u Salesforce “backend”, zatim, Grouponovi zaposlenici odobravaju ili odbijaju pojedinu ponudu te opisuju istu prije nego što ju objave online prema korisnicima. Za kolaboraciju između zaposlenika (urednika i copywritera) Groupon koristi Chatter od Salesforce-a. Logičnije bi možda bilo koristiti interni Google Apps (koji se također odlično integrira sa Salesforce-om) u ovom slučaju no sigurno se radi o posebnom aranžmanu između ove dvije kompanije tako da im je Chatter bio isplativiji.

Dakle, uredništvo kreira samu ponudu te se svaka sprema sa svim podacima na force.com platformu za buduću referencu. Ovime se kreira pristup preko jedne točke te nesmetan rast pošto se koristi platforma koja podržava praktički neograničen broj ponuda na Groupon web sjedištu.

Model metrics

Model Metrics je kompanija pomoću koje je Groupon modificirao te prilagodio Salesforce sustav kako bi zaposlenici u manjem broju koraka obavili potreban urednički posao. Točnije, modificirani su bili glavno sučelje te neke funkcionalnosti individualnih sučelja za prodajne agente. Groupon će također uskoro omogućiti svojim zaposlenicima da digitalno i mobilno potpisuju ugovore sa lokalnim partnerima/poslodavcima i to sve kroz Salesforce platformu.

Vertica Analytics / Amazon EC2 & S3

Za praćenje statistike svih segmenata portala kao što su posjećenost, omjer ponuda i njihovih realizacija, prosjek vrijednosti ponuda po korisniku i sl. koristi se Vertica Analytics platforma.
Vertica je odabrana jer se može upogoniti preko Amazon EC2 virtualnih servera, a pošto se već dio Groupon-a izvršavao preko postojećih EC2 čvorova…riješenje se nametnulo samo po sebi te je s lakoćom integrirano. I kod ovog podsustava se koristi Model metrics za generiranje detaljnjih izvještaja i “monitoring” usluga.

Groupon je interesantna kompanija i to ne samo zbog visokih stopa rasta. Kultura unutar kompanije odiše brzinom i agilnošću. Dio te brzine svakako dolazi od odluke da “in-house” riješenja ne moraju uvijek biti najbolja. Iako je istina da Groupon koristi visoko prilagođene platforme kao što su AWS te Salesforce, također u neku ruku koristi i riješenja “sa police”. To nam još jednom dokazuje da je svaki web priča za sebe, kako sa poslovnih strana, tako i sa tehnoloških.

Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts