Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Digitalna revolucija: Print@home 3D

Sjećate li se filma ‘Gospodar rata’ s Nicolasom Cageom u naslovnoj ulozi? Pitko ostvarenje kojem se uvijek rado vraćam. Ponajviše zbog fantastične uvodne špice koja je i nakon 8 godina još uvijek svježa i originalna. O čemu se radi? O tadašnjem najvećem svjetskom trgovcu oružjem. Zašto je to bitno za ovaj tekst?

Zato jer će uskoro termin ‘trgovac oružjem’ završiti u ropotarnici povijesti! Kako to mislim? Doslovno tako! Ako ste kojim slučajem građanin opasnih namjera i želite nekoga ‘koknuti’, a nemate pištolj, više nećete zvati ljude poput Yurija Orlova, nego ćete stisnuti tipku -PRINT- na svom Replicatoru. Ništa vam nije jasno? Čitajte dalje, stvari postaju vrlo zanimljive!

Ako kojim slučajem niste čuli, ulazimo u doba nove industrijske revolucije! Digitalne revolucije koja vas iz pasivnog konzumera pretvara u aktivnog kreatora. Revolucije koja pojedincu omogućuje osmišljavanje i izradu predmeta želja bez kupovine i posrednika. Revolucije pokretane kreativnošću koja ne samo da inspirira – ona stvara fizičke objekte. Dobrodošli u doba 3D printanja. Dobrodošli na početak kraja!

3D printeri su s nama još od osamdesetih godina prošlog stoljeća. Korišteni su od strane industrijskih inženjera i vojske za izradu prototipova. Ipak, tek u posljednjih 5 godina polako počinju osvajati svijet. Tek nedavno ta je tehnologija postala financijski dostupna malom čovjeku. Već za nekih 2 tisuće zelembaća možete imati svoj kućni 3D printer. No kako to uopće radi? Prvo se izrađuje digitalni (CAD) model predmeta koji želite napraviti. Taj se model potom šalje u 3D printer koji slaže sloj po sloj materijala i kompletira model koji ste osmislili. Jedan sloj je debljine otprilike 0,1 milimetara. Najčešći materijal koji se upotrebljava je posebna vrsta plastike, ali možete raditi i s vrstama gume, papira ili metala.

Nove su strojeve među prvima prigrili medicinari. Njima printaju dijelove lubanje ili kostiju te konstruiraju sijaset drugih stvari koje će dodati još poneku godinu na prosječnu očekivanu životnu dob. U Japanu postoje tvrtke koje rade ultrazvuk za trudnice nakon kojeg umjesto crno-bijele fotografije dobijete 3D model svoje nerođene bebe. Usporedno s ‘običnim’ 3D printerima, svjedoci smo razvoja bioprintera. To su strojevi koji konstruiraju živa tkiva slažući ljudske stanice sloj po sloj. U budućnosti pacijenti neće morati čekati godinama na donora organa. Moći će si jednostavno isprintati novi bubreg.

Ipak, tek kada su se umjetnici i dizajneri dokopali 3D printera nastao je pravi medijski bum! Odjednom su se sve njihove maštarije i kreativne zamisli mogle materijalizirati pritiskom jedne tipke. Dita Von Teese tako nosi isprintanu haljinu, glazbenici ‘praše’ na isprintanoj gitari, mp3ice se kodiraju u 3D file i printaju u obliku gramofonske ploče, New Balance koristi novu tehnologiju kako bi poboljšao svoje vrhunske tenisice za trčanje, izrađuju se seksualna pomagala i vibratori po mjeri… Mogućnosti su odjednom postale neograničene.

Naravno, bilo je samo pitanje vremena kad će zasjati ona druga strana medalje. Albert Einstein je izjavio: “Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo što za svemir nisam siguran.” Ovih je dana objavljeno kako je Cody Wilson iz neprofitne organizacije Defense Distributed isprintao prvi funkcionirajući pištolj znakovita imena – Liberator! To su ime nosili jeftini, jednokratni pištolji koje su saveznici bacali iz aviona iznad okupirane Francuske tijekom Drugog svjetskog rata. Moderni Liberator je sačinjen od 16 komada plastike. Jedino je udarna igla izrađena od metala. I pištolj radi! Na testnom pucanju nije eksplodirao, polimer od kojeg je sačinjen se nije otopio, ispaljeni metak je završio u meti… Teroristi diljem svijeta trljaju ruke jer napokon imaju metodu kojom mogu kreairati ubojito oružje s kojim mogu bez bojazni proći ispod detektora metala. Je li ovo prekretnica u ljudskoj povijesti? Jesmo li otvorili Pandorinu kutiju? Koliko god ja osobno vjerovao u ljudsku dobrotu i benevolentnost ove nove tehnologije, trenutna kolektivna svijest ukazuje mi suprotno. Već se sada vode neke rasprave da će 3D printeri biti zabranjeni na državnim razinama kako bi se spriječila kućna proizvodnja oružja.

Ne zaboravimo i na sustav! Mislite da će kapitalizam i ideologija neoliberalizma tako olako pustiti pojedincu da sam izrađuje stvari koje mu trebaju, a ne kupuje stvari koje mu oni naturaju? Ako se oni na vrhu neće prilagoditi i usvojiti novu tehnologiju, te na neki način promijeniti svoje svjetonazore, ostat će im jedino represija i nametanje zakona protiv 3D printanja. Suptilno im poručujem: “The change is now!” Ipak mislim da će 3D printanje najveći odjek imati na ekonomski sustav. Promijenit će esenciju njegovog funkcioniranja, eliminirati neke faze proizvodnje i prodaje, u nekim segmentima nažalost još više povećati nezaposlenost, izbaciti posrednike koji kupuju, prodaju i transportiraju iz cijele priče, promijeniti konzumerističku prirodu ljudi i natjerati ih da više promišljaju stvari oko sebe koje sada uzimaju zdravo za gotovo. 3D printanje je još na početku svog razvoja i ograničeno je na istraživanja, umjetnost te dizajn proizvoda i industrijski dizajn. Velike tvrtke zasad stoje po strani i sagledavaju cijelu sliku. No jednom kada se one uključe u igru, vjerujem da će doći do znatnog pomaka na globalnom tržištu.

Neminovno je da će se pojaviti problemi oko kopiranja i autorskih prava. Pirate Bay već više od godinu dana ima svoju ‘physibles’ sekciju u kojoj možete pronaći 3D objekte spremne za print. Ako uparimo 3D printere sa 3D skenerima, mogućnosti ‘kopiranja’ postaju neograničene. Isto kako je glazbena industrija bila nespremna na mp3 revoluciju i Napster, tako će se i proizvođačka industrija naći pred pravnim zidom. Glazbeni giganti su se protiv mp3ica borili tako da su sve svoje vrijeme i novac ulagali u tužbe. Tužili su sve što su mogli i tako pokušavali zaustaviti napredak tehnologije. Svi znamo kako je to završilo. Nadam se da su korporacije naučile nešto iz toga i da će kada dođe vrijeme sagledati prednosti 3D printanja i pronaći načine kako ga integrirati u svoje poslovanje i poboljšati ga. To će biti teško i to nije nešto što žele raditi… To je nešto što moraju raditi!

Tehnologija je postala dio naše svakodnevice. Proboj nove tehnologije u naše živote ne dolazi preko noći. Sjetimo se samo Jobsa i Wozniaka, njihove garaže, vizije i prepreka s kojima su se susretali da ju realiziraju. Ista svar događa se sada! Živimo u vrlo zanimljivom vremenu. Na pragu smo nečega što može promijeniti naš način života. Na bolje ili na gore. Kojim smjerom će krenuti ostaje na nama. Sami smo kreatori svoje sudbine. U potpisu mog službenog e-maila stoji ‘Save paper –  think before you print’. Dopustite da za kraj u tom stilu parafraziram sve gore napisano: ‘Save humanity – think before you print’.

Bruno Zagorščak
Bruno Zagorščak Neuralab Co-founder and Chief Content Officer

A Boletus aficionado who loves to get lost in the woods. He's still holding dearly to his OG Canon 5DmII while claiming that the play button is the apex call-to-action button on the web.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts