Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

It’s "the" good to be the king [w. Microsoft behind your back]

Osvrti i note okrenute prema nedavnoj objavi Microsofta i Nokie u spajanju u jedan novi mobilni ekosustav. Novi sustav koji će uzdrmati tržište mobilnog svega te natjerati par zaposlenika u “career shift mode”. Tampere i Oulu (Finska, hladno, nekad sivkasto, rijetko sunčano). Te dvije riječi su se prošli tjedna nalazile po mnogim novinama te blogovima, mislimo barem onima koji se bave mobilnim platformama. Svjedoci su javljali kako mase ljudi napuštaju urede finske Nokie te vjerovatno odlaze na najbliže brodove utopiti tugu u Glöggu i Paloviini…

Među njima je zasigurno bio i neki Symbian inženjer pošto eto, njegova kompanija odustaje od mobilne platforme koju je razvijala godinama. Naravno, Microsoft je dijelio čokančiće na tom brodu zvanom WP7 no dobro…što je tu je…teško je predvidjeti kraj jedne platforme, pogotovo “iznutra”, no upravo se to dogodilo. Nokia je odlučila napustiti razvoj Symbian platforme te sklopiti strateško partnerstvo s Microsoftom i njegovim mobilnim operativnim sustavom – Windows phone 7 (Puni PR “release” možete pronaći na Microsoftovim i Nokia stranicama.

No iako se partnerstvo čini idealnim, pred njim su mnogi izazovi. Mobilno tržište danas je izrazito inovativno te smo svjedoci da živimo u vremenima kada svaki dan niču nove mikro tehnologije, augmentirana stvarnost postaje…stvarnost, korisnici sve više koriste m.stranice te bi u tom inovativnom svijetu ove dvije velike kompanije mogle imati problema. I to zbog Microsofta. Ta kompanija se jednostavno nikad nije mogla nametnuti kao “inovatorska” kompanija. Svakako da je bila inovativna, ali taj “image” oni jednostavno nemaju. Nokia je po novome sada hardware provider (između ostalog) te iako je hardware bitan, tržište ulazi u fazu kada više nije toliko važno da li Vam kamera ima 8 mpx ili 12 mpx. Glavno je da fotke “rokaju na soušal” buraz tj. što Vam znači procesor od 1,4 Ghz na mobitelu ako sam WP7 nema kvalitetnu facebook aplikaciju?

Iz suradnje se svakako vidi u kojem će se smjeru stvari odvijati pogotovo ako uzmemo u obzir podatak da će Microsoft asimilirati Nokijin OVI Store. Znači sva funkcionalnost, software, razvoj OS-a je realno u rukama kompanije iz Redmonda te će se teško dogoditi da Nokia ima prste u “mekim” stvarima. Još jedna stvar, iako su Apple i Google ogromne kompanije, ipak moraju “hendlati” samo sebe, a kako će izgledati staza suradnje između Nokie i Microsofta – sigurno ne glatko.

Nama kao kompaniji je ovo partnerstvo jedini logičan potez te nam je u principu drago što ćemo kao Visual studio koderi imati priliku razvijati aplikacije za Nokia uređaje.

Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts