Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Not so pinteresting life?

Sve je počelo je s jednom običnom pozivnicom.
Super stvar koristim. Znaš kako fora!? Moraš probat’! Evo šaljem ti invite! (Hvala Vanja! ;))
Inbox -> accept -> sign up with facebook -> start pinning.

Tako jednostavno!

U samo par klikova započeo je moj turbulentni love/hate odnos s jednom od društvenih mreža u usponu – Pinterestom. Iako vjerujem da su mnogi upoznati, za one koji ne znaju, evo kratki (promo!) video koji će vam malo objasniti stvari.

Bila je to ljubav na prvi pogled. Ili prvi load. Polako su se pred mojim očima stvarale fotografije (out-of-this-world) pejsaža, (shut-up-and-take-my-money) modnih detalja, (why-didn’t-I-think-of-that?) dizajna, (this-is-so-ingenious-that-I’-don’t-know-how-I-lived-without-it-for-so-long) DIY ideja i (can-this-be-any-more-perfect?) interijera.

Prošlo je već nešto više od godinu dana od našeg prvog “dejta”. Ponekad se sjetim našeg najlajkanijeg statusa na Facebooku tijekom moje kratke karijere community managera. Danas ima više od 1000 lajkova i još više shareova. I dalje se ne može mjeriti s fiksom kojeg mi je pružio prvi susret s Pinterestom. Pinterest mi je već na tom prvom susretu dao do znanja da će mi i ubuduće pružati takve fikseve. No to nije sve! Pitao me je što me interesira kako bi fiksevi mogli postati još intenzivniji. Wow. Njemu je zaista stalo!

Nekoliko dana trajalo je međusobno upoznavanje. On mi je ponosno pokazivao sve svoje atribute, a ja sam mu otkrivala svoje naiskrenije želje i zanimacije. Uživala sam u organiziranju svojih boardova i bookmarkanju. Tako prikladno smješten “Pin it” gumb postao mi je svakodnevni partner.

Kao ne baš velikom ovisniku o društvenim mrežama, prirodno mi se s vremenom nametnulo pitanje: Zašto mi se baš Pinterest toliko svidio?

Vrijeme je prolazilo i naš odnos je postajao sve “bogatiji”. Kad kažem bogatiji mislim na broj pinova i lajkova. U trenutku pisanja ovog posta statistika našeg odnosa glasi ovako:

52 boards

2447 pins

335 likes

Istovremeno je rastao i osjećaj nezadovoljstva kvalitetom naše veze. U teoriji, Pinterest je savršeni alat za bookmarkanje. Prepun je inteligentnih rješenja za organizaciju, recepata, ideja za uređivanje interijera, primjera briljantnog dizajna i fotografija mjesta diljem svijeta na razini kvalitete National Geographica.

Pokušala sam malo razumjeti naš odnos. Kako to da u tom odnosu sve ide tako dobro, a osjećaj ipak nekako nije na mjestu? U potrazi za odgovorom naišla sam na vrlo zanimljiv podatak da je 80% korisnika Pinteresta nježnijeg spola. Ima nešto u tome – pa i ja sam žensko! Ali zašto baš tolika razlika u demografiji?

“Krivac” za toliku razliku je, kako doznajem, dopamin i razlika u njegovom lučenju u muškom i ženskom mozgu. E-commerce savjetnik Zoovy objašnjava kako će muškarac dobiti ugodni fiks dopamina nakon izvršenja zadataka, dok žena taj isti fiks dobiva kontinuirano tijekom čitavog izvršavanja. Sve je jasnije na primjeru: mnogo žena uživa šopingirati jer se prilikom same potrage za savršenom stvari kontinuirano luči dopamin. Muškarac će, pak, prilikom kupovine primati minimalan tok dopamina, a na završetku kupovine dobit će jedan fini veliki fiks – osobito ako je kupovina odrađena brzo i nije se stigao umoriti. Isti izvor navodi kako ta razlika proizlazi iz naših povijesnih uloga muškaraca lovaca i žena sakupljačica. Drugim riječima, muškarci su neurološki nagrađeni za uspješno izvršen lov, dok su žene neurološki nagrađene za sakupljanje. A postoji li prikladnija platforma za sakupljače od dragog mi Pinteresta?

No kao i u svakoj vezi, s vremenom isplivaju i one ružne male tajne. Parafrazirati ću blogericu koja se pronašla u sličnoj situaciji kao i ja: Pinterest nije točan i iskren pogled u živote i postojanje. On je samo popis ciljeva, popis za kupovinu, oglasna ploča u najboljem slučaju. On je dimna zavjesa koja skriva stvarni život iza savršeno osvijetljenih fotografija. Ništa više nego slika koja govori samo pola istine, koja prikazuje onaj najbolji dio tuđe priče, pritom naglašavajući negativnosti u promatračevom životu i pokazujući stvari koje bismo trebali imati i mjesta na kojima bismo trebali biti kako bi nam život bio bolji. Puno bolji.

Ima tu nešto. Htjeli ili ne htjeli, s vremenom lako izgubimo pojam o razlici savršeno prezentiranih sadržaja na Pinterestu i našeg stvarnog, ne tako savršenog života. Jer on nam pokazuje kako bi naš život trebao izgledati da bi bio dobar. A mi onda pinamo do besvjesti. Skupljamo recepte koji tako dobro izgledaju, a nikada ih nećemo skuhati. Manijakalno spremamo savjete i DIY ideje koje nikada nećemo izvesti (razumljivo, nemamo vremena – pinning takes time). Sakupljačica bobica u meni skakuće od sreće jer rezultati se sami loadaju. I nema im kraja!

No ono što ostaje na kraju je gorki osjećaj u grlu jer bobice koje smo skupili nisu jestivi plodovi nego samo slike istih. Počinje uspoređivanje koje neminovno završava nezadovoljstvom. Naš dom, uz sav trud, ne izgleda poput fotografija koje smo mjesecima prikupljali u svoj “Home sweet home” board. Projekti koje smo ambiciozno započeli inspirirani korak-po-korak instrukcijama završili su kao fail, a naši neugledni, iako fini obroci uglavnom se svode na vješto kombiniranje namirnica iz hladnjaka. Bez aranžiranja. Bez ukrašavanja. Bez profi rasvjete. Naš je život kilometrima daleko od vizuala koje smo si postavili kao cilj onoga dana kada smo pritisnuli “Pin it” gumb – naša očekivanja postavili smo nedostižno daleko od naše stvarnosti.

Pinterest pin
Real life Pinterest board s ponudom stvarnih prozvoda trgovina unutar Westfield UTC trgovačkog centra, La Jolla, California

Upravo ti razlozi stvorili su podvojen stav o mom Dragom.

  • Volim ga zbog svih jednostavnih ideja i kreativnih radova vrijednih divljenja. Volim ga zbog svih fotografija čudesnih mjesta diljem svijeta koje možda ne bih vidjela. Volim ga zbog njegove jednostavnosti korištenja i visoke vizualnosti. Volim ga jer mi je olakšao organiziranje bilješki i ponudio control freaku u meni mogućnost uredno posloženih podsjetnika.
  • Ne volim ga zbog osjećaja grižnje savjesti što možda niti 10% pinova iz svog “DIY” boarda nisam pretočila u stvarnost. Ne volim što me podsjeća da svoj unajmljeni stan, niti da želim, ni da imam sve resurse, ne smijem preuređivati. Ne volim ga jer znam da se iza lijepo dizajnirane maske u puno slučajeva skriva kataloška prodaja nudeći mi “bolji život” s cijenom izraženom u USD.

I kao što u svakoj vezi postoje usponi i padovi, tako i moj Pinterest i ja prolazimo razdoblje preispitivanja. Jesmo li sigurni da smo savršen par? Bi li nam bilo bolje provesti neko vrijeme odvojeno? Možda bismo trebali početi viđati druge? Ili da možda malo preispitamo način na koji naša veza funkcionira?

Odlučila sam se za ovo zadnje – ne ići “cold turkey” nego pametno iskoristiti mogućnosti ovog alata. Koristiti ga pravilno, odmjereno i mudro. Onako, muški. Pojednostavit ću to do maksimuma – Pin It gumb – DA, besciljno browsanje – NE! Stvaranje novih pinova umjesto repinanja tuđih. I najvažnije, sjetiti se ugasiti ga s vremena na vrijeme i uživati u svojim nesavršenim, nefotogeničnim trenucima iz “Real life” boarda.

Tihana Pećirko
Tihana Pećirko Senior Designer

With a characteristic style od design, you can never miss which project she worked on. Foodie and traveler. She always brings home a jar with dirt from a country she visited.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts