Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Top 10 Google Analytics božićnih savjeta

Neuralab je učestvovao na Božićnom druženju uz Google Analytics, održanom 3. prosinca 2014. u Hypo centru u Zagrebu. Imali smo priliku družiti se s kolegama iz drugih digitalnih agencija, međusobno razmijeniti iskustva te čuti dosta korisnih informacija o alatu Google Analytics i savjeta o njegovom pravilnom korištenju.

Marko Hrnjak iz Algebre je održao predavanje o tome što agencija može i treba učiniti za klijenta i podsjetio nas kolika je zapravo vrijednost i moć dobro definiranih Google Analytics ciljeva. Nakon Marka, interesantno su predavanje održali i Zorin Radovančević (Escape) + Sandro Siljan (Google) pričajući o Google TAG manageru i čestim problemima s Google Analytics implementacijom. Izdvojili bismo 10 osnovnih njihovih savjeta:

  1. Educirajte sebe, ali i klijenta o svim prednostima Google Analytics alata i pozitivnom utjecaju koji njegovo korištenje može imati na poslovanje. Na prvu se čini kao lagan savjet, ali potrebno je dosta energije i vremena kako biste upoznali klijenta s pravim vrijednostima analitika.
  2. Fokusirajte se na bitno. Koristite Google Analytics da iz mnoštva podataka izvučete korisne (filtrirane) informacije.
  3. Definirajte ciljeve (goals) koje želite pratiti i implementirajte ih u Google Analytics. Za svaku online aplikaciju i bez iznimke. Ukoliko nemate ciljeve, niste dovoljno dobro razradili svrhu online proizvoda.
  4. Definirajte tri vrste profila za podatke: Raw, Master i Testing. Prvi od njih, Raw, služi za nefiltrirane podatke i u njemu se nalaze neobrađeni podaci. Master služi za generalni reporting i zapravo je glavni radni profil dok Testing naravno služi… za testiranje. 🙂
  5. Koristite dva seta tagova dok radite razvoj web sjedišta: Development i Production. Na taj način se podaci od developera neće odraziti na realne produkcijske podatke.
  6. Educirajte klijente da ne “klikaju” po vlastitim oglasima te filtrirajte posjete koji dolaze od strane klijenata na koji god način možete. U Neuralab-u se te radnje realiziraju na temelju CMS user rola, a moguće je raditi i filtriranje na temelju IP adrese klijenta.
  7. Dodatno na točku 6: Koristite Ghostery aplikaciju kako biste uklonili vlastite i klijentske klikove / posjete iz analitika.
  8. U bounce rate kalkulaciju bi trebali ulaziti korisnici koji su bili na prvoj stranici manje od 1 minute. Stoga postavite timer koji “okida” event nakon jedne minute boravka i postavite pravilo da se takav korisnik broji kao pravi korisnik koji nije “bounce-ao”. S time će vaš bounce rate drastično pasti.
  9. Pazite na format broja kada šaljete eCommerce transakciju prema Google Analytics-u. Pravilno je staviti točku (.) kod decimalnog broja, a također obratite pažnju i na postavke tečaja valute (currency).
  10. Pravilno postavite arhitekturu događaja (Evenata). Na primjer, naš Transmeet.Tv ima video player koji šalje događaje o ponašanju korisnika pri svakoj interakciji, granularno do klikanja pauze. Primjer eventa je Category:Video player, Action:Click, Label:PauseButton, Value:second. Više detalja proučite na službenoj stranici.

Zaključno, izazov digitalnog doba je filtrirati gomile podataka s kojima raspolažemo i pretvoriti ih u korisne informacije na temelju kojih je moguće donijeti prave odluke i poboljšati poslovanje. Zadaća nas kao digitalne agencije je omogućiti klijentu da pravovremeno dođe do tih informacija i savjetovati ga o mogućim koracima koji se na temelju njih mogu poduzeti. Nadamo se da će ovi savjeti pomoći i vašem snalaženju u digitalnoj šumi.

Bruno Zagorščak
Bruno Zagorščak Neuralab Co-founder and Chief Content Officer

A Boletus aficionado who loves to get lost in the woods. He's still holding dearly to his OG Canon 5DmII while claiming that the play button is the apex call-to-action button on the web.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts