Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Otvoriti ured u New Yorku – Check

Otvorili smo ured u New Yorku, a to je tek prvi hop.

I to se dogodilo … otvorili smo ured u New Yorku! Podružnica u inozemstvu se “kuhala” već dulje vrijeme, a razlozi su rad na tehnološki jačim projektima i odmjeravanje s većim (i brojnijim) digitalnim agencijama. Olakšavanje plaćanja i papirologije s postojećim SAD partnerima dodatno nas je prebacilo preko bare, no uglavnom, guranje i nas i klijenata u nova područja sumira cijelu stvar.

Zašto New York? – opcije su bile London, San Francisco ili New York jer tražili smo lokaciju gdje je kultura relativno slična, jezične barijere minimalne, a dizajnerski stilovi komplementarni. Izbor je pao na New York radi partnerske veze sa dvije “lokalne” digitalne agencije, okolinom koju bi htjeli bolje istražiti te najvažnije … najjačom konkurencijom. Sam pogled na mapu sličnih firmi  otkriva pravu malu košnicu od 1000+ kompanija koje svakodnevno guraju nove pixele i linije <koda>.

Ured smo registrirali blizu Central parka, a na istoj adresi se nalazi i sjedište Amazona (iako oni vjerojatno imaju cijeli kat zakupljen 🙂 ) U toj košnici bi htjeli zagristi novi val digitalnih i interaktivnih proizvoda koja spajaju sve i svašta, ljude, uređaje, tehnologije i mjesta, a tako nešto raditi kod nas ima velikih prepreka.  S tipičnim lokacijskim ograničenjem su upoznati naši developeri kada otkriju neku cool novu platformu ili API samo da bi za par minuta saznali da je usluga dostupna only in USA.

Kako? – Nova firma je registrirana pod nazivom Neuralab Inc. , a cijeli postupak je trajao 7 radnih dana uz minimalnu papirologiju sa strane Države New York. U SAD-u postoje “firme koje otvaraju firme” pa cijeli proces možete realizirati uz pomoć agenta i trošak od cca. $600,00 . Treba dobro istražiti sve opcije no postupak je daleko jednostavniji nego u Hrvatskoj i bez nepotrebnih kompliciranja….

Na primjer, 2009. godine nam Hrvatska Država nije htjela dati pravni naziv Neuralab jer smo trebali imati dopuštenje Ministarstva zdravstva (uz ondašnju zabranu eng. naziva) radi “LAB”-a u nazivu #WTF!

Takvih “procesa” vani nema i registracija kompanije je tekla neočekivano brzo. Uglavnom se izazov svodi na riješavanje dva pitanja:

1. registrirati LLC ili C-Corp vrstu kompanije
– Iako je C Corp praktički dioničko društvo, on je konceptualno bliži našem d.o.o.-u jer je porezni entitet (kompanija) odvojen od svojih vlasnika, zahtijeva kvartalna izvješća i zapisivanje “minutesa” od sastanaka uz strožu regulaciju.

– LLC (Limited Liability Company) ja više sličan obrtu iako mu ime sugerira da se radi o društvu s ograničenom odgovornošću. Kod LLC-a je vlasnik porezno povezan uz pravnu osobu (kompaniju), a i godišnji porez plaća direktno vlasnik (tzv. pass-through taxes).

Iskreno, po forumima ćete naći da je C Corp kompliciran radi održavanja papirologije no nećete biti impresionirani i zastrašeni ukoliko ste navikli na naše podneblje. Mi smo se odlučili za C corp, a više informacija daju interneti … 

2. U kojoj državi registrirati poslovanje

Ovo je mrvicu kompliciranije pitanje jer ovisi o tome što želite raditi i kome želite prodavati uslugu ili proizvod. Generalno je pravilo da se registrirate tamo gdje se obavlja “biznis”, ali opet, nisu sve države pogodne za pokretanje kompanije. To je razlog zašto većina virtualnih start-up-a i online firmi otvara svoja vrata u Daleware-u, Wyomingu ili Nevadi jer su te države na glasu kao corporation-friendly states, a online startupi prodaju virtualnu uslugu cijelom svijetu i stoga nisu toliko ograničeni zakonima o prodaji klasičnih dobara. Google vam daleko više može pomoći oko ovoga pitanja, a ovo je prvi lead … 

Hop on!

Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts