Tour de force

WooCommerce partner logo WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
Mailchimp logo Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
ISO 27001 standard logo ISO 27001 standard - quality control, transparent processes and tight security (that sometimes locks us out of our desktops).

WordPress meetup Zagreb – deseto izdanje

WordCamp Berlin 2019 Neuralab WordPress 24

“Sadržaj nije hype!” Zborila je tako Nela Dunato, zadnja predavačica na jučerašnjem desetom WordPress meetup-u. Malo ljudi bi se odvažilo doći na tehnološko predavanje u petak “nakon posla” i slušati Nelu, no entuzijazam i ljubav prema WordPress-u čine svoje… Carnetove zagrebačke prostorije bile su ugodno popunjene, a organizacija i atmosfera na mjestu.

Nastavno na sadržaj, “hype” i ine blogerske teme… Nelino predavanje bilo je fokusirano na Content Marketing i kako pisati za vlastitu web stranicu. Cijelu prezentaciju možete pogledati na PDF-u, a glavne zaključke ćemo spomenuti i ovdje:

  • prokopajte inbox, pronaći ćete puno tema za pisanje u vlasititim email porukama
  • budite osobni, no samo onoliko koliko ste doista spremni
  • pišite kao da pišete za jednu osobu, Vašeg idealnog korisnika
  • krenite pisati od kraja (od same poante)
  • i na kraju… pišite, pišite i samo pišite jer nema drugog načina do savršenog bloga!

Iako je bloganje i pisanje u korijenima svakog WordPress izdavača, bez tehnologije ne bi došli daleko. Drugo predavanje i demonstraciju vodio je Igor Kovačić, a tema je bila “Development workflows” kroz jedan od mogućih procesa razvoja WordPress sjedišta.

Igorov tim koristi “klasičan” GIT pristup kroz lokalni development, staging i production servere. Radne stanice su opremljene Bower, Grunt, Node.js i Sass tehnologijama za bržu uspostavu razvoja tema, a cijeli lokalni development “setup” uspostavljaju pomoću Vagranta. Glavni problem po meni, sync baza podataka i nadogradnju “pluginova”, rade na staging serveru te istestirane promjene zatim objavljuju prema produkciji. Sami produkcijski serveri imaju procedure koje zabranjuju samostalne nadogradnje WordPress-a, nešto što će “normalnim” korisnicima biti nepojmljivo, a ovdje je procesno potrebno radi GIT verzioniranja.

No jubilarni meetup je započeo s jednom životnijom pričom. Help Balkans je domaća udruga nastala za vrijeme velikih poplava u Hrvatskoj. Cilj joj je bio pomoći nastradalima i osvjestiti javnost oko svih nedaća koje su snašle zahvaćena područja. Martina Čuljak i Mario Janković su iscrpno objasnili kako je cijeli projekt zaiskrio, kako su premostili prepreke te kako je cijela priča uspješno završila. Veliki naglasak je stavljen i na učinak WordPress platforme te kako je cijeli sustav pomogao oko transparentnosti donacija i spajanja sredstava s onima kojima je pomoć najviše trebala. Do sredine svibnja, 2015. godine, 340 osoba je primilo pomoć, a 800 donatora je uspješno pomoglo u realizaciji cijele ideje.

Martina i Mario su sa Help Balkans projektom pokazali raznovrsnost primjene WordPress-a kao platforme, a uz predavanja od Nele i Igora, odlično zaokružili deseti meet-up. Carnet je najavio video snimku cijelog događaja za srijedu ili četvrtak (početak prosinca :)), a za posudbu fotografija se zahvaljujemo Emanuelu!

p.s. najavljen je novi “batch” od 700 karata za WordCamp Europe koji će se održati od 24 – 26 Lipnja. 2016. Očekuju se moćna predavanja, a Beč i nije toliko daleko 🙂 Vidimo se!