Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

WordPress meetup Zagreb – deseto izdanje

“Sadržaj nije hype!” Zborila je tako Nela Dunato, zadnja predavačica na jučerašnjem desetom WordPress meetup-u. Malo ljudi bi se odvažilo doći na tehnološko predavanje u petak “nakon posla” i slušati Nelu, no entuzijazam i ljubav prema WordPress-u čine svoje… Carnetove zagrebačke prostorije bile su ugodno popunjene, a organizacija i atmosfera na mjestu.

Nastavno na sadržaj, “hype” i ine blogerske teme… Nelino predavanje bilo je fokusirano na Content Marketing i kako pisati za vlastitu web stranicu. Cijelu prezentaciju možete pogledati na PDF-u, a glavne zaključke ćemo spomenuti i ovdje:

  • prokopajte inbox, pronaći ćete puno tema za pisanje u vlasititim email porukama
  • budite osobni, no samo onoliko koliko ste doista spremni
  • pišite kao da pišete za jednu osobu, Vašeg idealnog korisnika
  • krenite pisati od kraja (od same poante)
  • i na kraju… pišite, pišite i samo pišite jer nema drugog načina do savršenog bloga!

Iako je bloganje i pisanje u korijenima svakog WordPress izdavača, bez tehnologije ne bi došli daleko. Drugo predavanje i demonstraciju vodio je Igor Kovačić, a tema je bila “Development workflows” kroz jedan od mogućih procesa razvoja WordPress sjedišta.

Igorov tim koristi “klasičan” GIT pristup kroz lokalni development, staging i production servere. Radne stanice su opremljene Bower, Grunt, Node.js i Sass tehnologijama za bržu uspostavu razvoja tema, a cijeli lokalni development “setup” uspostavljaju pomoću Vagranta. Glavni problem po meni, sync baza podataka i nadogradnju “pluginova”, rade na staging serveru te istestirane promjene zatim objavljuju prema produkciji. Sami produkcijski serveri imaju procedure koje zabranjuju samostalne nadogradnje WordPress-a, nešto što će “normalnim” korisnicima biti nepojmljivo, a ovdje je procesno potrebno radi GIT verzioniranja.

No jubilarni meetup je započeo s jednom životnijom pričom. Help Balkans je domaća udruga nastala za vrijeme velikih poplava u Hrvatskoj. Cilj joj je bio pomoći nastradalima i osvjestiti javnost oko svih nedaća koje su snašle zahvaćena područja. Martina Čuljak i Mario Janković su iscrpno objasnili kako je cijeli projekt zaiskrio, kako su premostili prepreke te kako je cijela priča uspješno završila. Veliki naglasak je stavljen i na učinak WordPress platforme te kako je cijeli sustav pomogao oko transparentnosti donacija i spajanja sredstava s onima kojima je pomoć najviše trebala. Do sredine svibnja, 2015. godine, 340 osoba je primilo pomoć, a 800 donatora je uspješno pomoglo u realizaciji cijele ideje.

Martina i Mario su sa Help Balkans projektom pokazali raznovrsnost primjene WordPress-a kao platforme, a uz predavanja od Nele i Igora, odlično zaokružili deseti meet-up. Carnet je najavio video snimku cijelog događaja za srijedu ili četvrtak (početak prosinca :)), a za posudbu fotografija se zahvaljujemo Emanuelu!

p.s. najavljen je novi “batch” od 700 karata za WordCamp Europe koji će se održati od 24 – 26 Lipnja. 2016. Očekuju se moćna predavanja, a Beč i nije toliko daleko 🙂 Vidimo se!

Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts