Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Samo Vas 25 Worpdress pluginova dijeli od moćne Web stranice

Ovaj vodič je idealan ako želite od vlastite Wordpress stranice napraviti zaista moćno web sjedište sa potpunim administratorskim kontrolama, odličnim SEO riješenjem te olakšanim pisanjem sadržaja.

Instalirali ste WordPress i odmah se bacate na kreiranje sadržaja? Not so fast … jer donosimo Vam popis WordPress pluginova za koje mislimo da ih morate instalirati ODMAH nakon instalacije CMS-a tj. instalirajte ih bez obzira da li izradjujete mikro blog ili punokrvni portal. Olakšati će Vam život, unaprijediti ponašanje Vašeg web sjedišta, a neki od njih su security must stoga… nastavite klikati…

1.WP-DBManager

Broj preuzimanja: 609,958

Prosječna ocjena: 4 (240 glasova)

Download (preuzmi)

WP-DBManager je plugin za upravljanje WordPress bazom podataka te je specijaliziran isključivo za tu namjenu. Iako drugi All-Around alati nude sličnu funkcionalnost, prednost ovog alata je fokusiranost te robustnost pri radu, a glavne funkcije su mu popravljanje baze, optimiziranje tablica (popularno shrinkanje), izrada i upravljanje backup datotekama.

2. XCloner backup

Broj preuzimanja: 81,801

Prosječna ocjena: 4.2 (76 glasova)

Download (preuzmi)

XCloner je kompletan set alata za backup cijelokupne wordpress stranice, a to postiže kopiranjem svih datoteka te spremanjem komprimirane baze podataka u folder kojem mu vi odredite, a također i podržava Amazonov S3 storageAutomatizirani backup je moguć kroz njegov vlastiti CRON sustav, a jedino što zbunjuje (…nas, a možda će i Vas) je login forma !? unutar plugina kojom možete dodatno otežati pristup ovom proširenju.

3. Clean options

Broj preuzimanja: 76,733

Prosječna ocjena: 4.3 (57 glasova)

Download (preuzmi)

Clean options Vam omogućava čišćenje i optimizaciju WordPress baze opcija, a to izvodi tako što skenira pluginove u upotrebi te uklanja nepotrebne i nekorištene unose. Odličan alat koji niti na jednu ruku neće naštetiti konzistentnosti instalacije ili funkcionalnosti WordPress-a

4. Google Analyticator

Broj preuzimanja: 1,699,922

Prosječna ocjena: 4.5 (347 glasova)

Download (preuzmi)

Google analytics možete integrirati u WordPress na više načina te iako će velika većina sličnih plug-inova raditi dobro, ovaj Vam omogućava zaista duboku integraciju sa sveprisutnim alatom za statistiku posjećenosti web stranice. Dostupni su svi parametri praćenja, blokiranje korisnika koji se prate, integracija grafova u WP dashboard te javascript optimizacije za brže učitavanje koda.

5. WP Security Scan (WSD)

Broj preuzimanja: 932,199

Prosječna ocjena: 3,3 (337 glasova)

Download (preuzmi)

WSD Security je jedan od onih alata koji proskeniraju cijeli WP site te odmah jave na koje greška trebate pripaziti sa sigurnosne strane. Javit će Vam kriva dopuštenja foldera, prefikse tablica, krive passworde i sl…

6. Better WP Security

Broj preuzimanja: 60,309

Prosječna ocjena: 4,1 (74 glasova)

Download (preuzmi)

Better WP security je odlična nadogradnja na WSD plugin jel može blokirati DDOS napade, zlonamjerne korisnike te njuškala koja traže sigurnosne propuste na stranici. Također može blokirati i korisnike koji isporbavaju razne passworde ne bi li se probili do administratorskog sučelja.

7. Download monitor

Broj preuzimanja: 379,115

Prosječna ocjena: 4,1 (324 glasova)

Download (preuzmi)

Download monitor je plugin kojim upravljate javnim datotekama za skidanje na Vašoj stranici, a samim pluginom možete pratiti i statistiku preuzimanja te najučestalije dokumente koje su preuzeli Vaši korisnici. Određene datoteke možete zaštiti šifrom, a za fizički smještaj možete koristiti neki vanjski server, Amaon S3, Rackspace CloudFiles ili vlastiti server od WordPress-a

8. Shuffle

Broj preuzimanja: 3,923

Prosječna ocjena: 4,4 (7 glasova)

Download (preuzmi)

Shuffle je isključivo administratorski dodatak, a služi za lakše upravljanje galerijom multimedijalnih datoteka. S njime možete premještati, brisati, tagirati i editirati razne slikovne ili grafičke elemente.

9. th23 Media Library Extension

Broj preuzimanja: 2,098

Prosječna ocjena: 5,0(glasova komada jedan)

Download (preuzmi)

Funkcija mu je dodati filtere na galeriju multimedije, a odlično radi se gorespomenutim Shuffle dodatkom. Plugin  je vidljiv isključivo na administratorskom djelu stranice te Vam uvelike olakšava posao…pogotovo ako radite sa velikim brojem slika.

10. CMS tree page view

Broj preuzimanja: 152,917

Prosječna ocjena: 4,6 (145 glasova)

Download (preuzmi)

Također isključivo administratorski plugin..no ovoga puta za lakše održavanje stranica sadržaja tj. Page-eva. Omogućava vizualno raspoređivanje, dodavanje, brisanje i editiranje stranica. Uvelike olakšava dodjeljivanje stranica-roditelja ili podstranica.

11. All In One SEO

Broj preuzimanja: 10,091,721

Prosječna ocjena: 4,1 (1184 glasova)

Download (preuzmi)

All in one SEO je jedan od najpopularnijih WP pluginova sa nešto više od 10 milijuna preuzimanja. Moglo bi se reći da je ovo ujedno jedan od najpopularnijih softwarskih uradaka općenito. Uglavnom, zadaća mu je optimizirati stranicu za bolji plasman na tražilicama, a to radi tako da mu možete postavljati razna pravila generiranja meta tagova, generira naslove za Vas + dodaje opise stranica na temelju Vašeg sadržaja. No nije mudro da ga pustite u automatskom načinu rada. Idealno bi ga bilo upariti sa manualnim SEO vještinama…znači oboružajte se znanjem i ne prepustite ništa slučaju.

12. SEO Friendly Images

Broj preuzimanja: 539,566

Prosječna ocjena: 4,0 (93 glasova)

Download (preuzmi)

Ovaj plugin omogućava automatsko generiranje ALT i Title tagova na osnovu naziva slike te naslova članka. Odličan je ako sustavno i temeljito održavate Vašu galeriju slika, a pomaže Vam u konačnici kod SEO-a

13. SEO Smart Links

Broj preuzimanja: 554,207

Prosječna ocjena: 4,0 (105 glasova)

Download (preuzmi)

Jedan od glavnih izazova kod vođenja vlastitog portala ili bloga je međusobna povezivost između stranica, članaka ili kategorija sadržaja. Ovaj plugin Vam omogućava da automatski povežete ključne riječi sa određenim stranicama na Vašem blogu, a također možete i manualno postavljati pravila linkanja te postavljati “nofollow” atribute što je dobro za SEO 🙂

14. Google XML Sitemaps

Broj preuzimanja: 7,090,247

Prosječna ocjena: 4,8 2958 glasova)

Download (preuzmi)

Google XML sitemaps automatski generira popularne sitemaps-e te ih prijavljuje na više vrsta tražilica. Samim time si povećavate izglede da Google ili ostali indeksiraju Vašu stranicu na pravilan način

15. Google PageRank tools

Broj preuzimanja: 8,148

Prosječna ocjena: 4,5 (5 glasova)

Download (preuzmi)

Plugin dodaje jednu korisnu kolumnu u admin panel, a ona prikazuje Google-ov PageRank od određene stranice. Dosta siromašan funkcionalnošću, ali zapravo nikakve druga informacija Vam i ne treba za ovakvu vrstu malog plugina.

16. Schema for WordPress

Broj preuzimanja: 2,203

Prosječna ocjena: 2,3 (7 glasova)

Download (preuzmi)

Schema je Google-backed RDF format koji pomaže opisati Vaše stranice te samim time povečati im doseg na tražilicama. Također, RDF pomaže komunikaciji između računala te će Vaše stranice biti razumljivije raznim crawlerima, API-ima i sličnim “strojnim” servisima. Također, povećava nešto i SEO rank same stranice.

17. SEO Rank Reporter

Broj preuzimanja: 33,171

Prosječna ocjena: 4,8 (24 glasova)

Download (preuzmi)

SEO Rank Reporter zahtijeva unos ključnih riječi, a onda na temelju njih Vam svaka tri dana iscrtava graf uspješnosti pojedinih stranica i članaka. tj. javlja vam njihov rang u odnosu na konkurenciju.

18. WP Super cache

Broj preuzimanja: 3,019,748

Prosječna ocjena: 4,0 (1194 glasova)

Download (preuzmi)

WP super Cache je jedan od poznatijih pluginova te ujedno jedan od kojeg ćete imati najviše koristi. Uglavnom, Caching pluginovi ubrzavaju učitavanje Vaše stranice tako što spremaju HTML verziju svake od vaše podstranice ili članka. S time se smanjuju upiti na bazu podataka…(usko grlo svakog web sustava). UPOZORENJE: Caching pluginovi ne rade dobro sa mobilnim WordPress temama. Razlog je taj što kada korisnik preko web desktop browsera dođe na stranicu, WP super cache spremi takvu vrstu stranice te onda taj prikaz pokazuje SVIM korisnicima…dolazili oni sa mobitela ili sa desktopa. Samim time se mobilna tema neće učitati. Alternativa WP super Cache-u je W3 Total Cache, ali se nama osobno ne sviđa pošto je glomazniji, teže ga se konfigurira, a ne nudi značajne pomake u performansama.

19. CDN Sync Tool

Broj preuzimanja: 10,575

Prosječna ocjena: 3,0 (24 glasova)

Download (preuzmi)

CDN Sync tool radi u simbiozi sa WP Super Cache-om te mu je namjena čuvati Vaše statičke (slike, css, javascript) datoteke na CDN-u, a to je mreža servera koji ubrzavaju učitavanje web stranice. Plugin Podržava Amazon CloudFront uslugu koja je trenutno najjeftinija CDN usluga.

20. WP Smush IT

Broj preuzimanja: 184,407

Prosječna ocjena: 4,4 (97 glasova)

Download (preuzmi)

Smush it je Yahoo-ov servis za lossless kompresiju slika te samim time Vam pomaže pri optimiziranju web stranice. Plugin je praktički nevidljiv za korištenje jel svaku uplodanu datoteku obradi na pozadinskim serverima.

21. Relevanssi – better search

Broj preuzimanja: 167,008

Prosječna ocjena: 4,2 (140 glasova)

Download (preuzmi)

Iako je i rudimentaran WP search dovoljan za osnovnije stranice, Relevanssi doista visoko diže search ljestvicu, a još i k tome je potpuno besplatan. Maksimalno je prilagodljiv Vašoj stranici, a ugodno će vas iznenaditi i rezultati pretrage.

22. Relevanssi Dashboard

Broj preuzimanja: 480

Prosječna ocjena: 3,1 (2 glasova)

Download (preuzmi)

Relevanssi dashboard je jednostavan plugin koji prikazuje search statistiku na admin sučelju. Za rad mu je naravno potreban sam Relevanssi.

23. Fontific – Google Fonts

Broj preuzimanja: 8,804

Prosječna ocjena: 4,1 (10 glasova)

Download (preuzmi)

Fontific je jednostavan plugin koji Vam omogućava korištenje Google Web Fontova na cijelokupnoj WP instalaciji. Samo odaberete CSS selektor te iz padajućeg izbornika odaberete vrstu fonta i to je to.

24. Contact Form 7

Broj preuzimanja: 6,295,545

Prosječna ocjena: 4,1 (1457 glasova)

Download (preuzmi)

Također spada u skupinu multi-milijunskih pluginova, a namjena mu je kreiranje višestrukih kontakt formi. podržava više jezika, više unosnih polja, CAPTCHA, AJAX, a također se može spojiti i sa AKISMET-om….

25. Akismet

Broj preuzimanja: 9,148.219

Prosječna ocjena: 4,1 (884 glasova)

Download (preuzmi)

Akismet je besplatan plugin za detektiranje i brisanje SPAM komentara na WP platformi. Čim upogonite stranicu baziranu na WP CMS-u odmah ćete osjetiti potrebu za ovakvim auto-filterom jer količina SPAM-a je zaista pozamašna. Postoje i plaćeni paketi sa više mogućnosti pa odlučite…

Da li mislite da je ovo potpuni pregled must-have pluginova za WordPress? Komentirajte, pišite ili tweetajte na @transmeettv…

Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts