Tour de force

WooExpert Platinum WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Mailchimp Partner Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
WordPress Vip WordPress VIP - Enterprise hosting partner

Top 3 WordPress mitova, zabluda i legendi (Croatian text)

Wordpress nam već par godina vjerno služi kao digitalni Sancho Panza, a tijekom tog perioda smo se susreli s podosta upita, mišljenja i dezinformacija oko ovoga najpopularnijeg web sustava za uređivanje sadržaja.

Tako je to kada vam popularnost eksponencijalno raste.

No došao je i dan da neke od tih “tema” istjeramo na čistac. Dodajemo i mali disclaimer kako članak uvelike “benchmarka” ostale sustave za održavanje sadržaja  s kojima također radimo (Joomla, DotNetNuke, Liferay itd.) u apsolutno subjektivnom tonu. Kako i priliči jednom blogu 🙂

1. WordPress nije CMS

Apsolutna neistina. WordPress je punokrvni CMS (Content management system) te se s njegovim osnovnim mogućnostima mogu realizirati kompleksni portali, korporativne stranice, intranet sjedišta i  marketinške mikro stranice. Isto tako, WordPress može služiti i kao “Admin-only” DMS (Data management system) za odvojenu web ili mobilnu aplikaciju (više o tome pod točkom 3).

Ukoliko opseg funkcionalnosti proširimo i na dodatnih 30.000 modula (free + premium), mogućnosti se drastično povećavaju, pa ako imate volje i vremena, slobodno možete kreirati online platformu koja će konkurirati Facebooku i Amazonu zajedno. (Hint: BuddyPress + WooCommerce + MultiSite). U našem radu smo se susreli s četiri CMS-a (DotNetNuke, Joomla, Liferay, WordPress, a neke smo i sami razvili) te je od svih WordPress objektivno najmoćniji i najfleksibilniji.

Pozadina mita: WordPress je nastao 2003. kao blogerski alat te je do ranijih verzija podržavao funkcionalnosti namijenjene isključivo blogerima. No, u veljači 2005. (dakle, prije 8 godina) izlazi verzija 1.5 (StrayHorn) koja od tada podržava statičke stranice i teme, a s time WordPress defacto postaje CMS. Mora se priznati da su za obilježje blogerskog alata većinom zaslužni sami promicatelji platforme, vjerojatno se želeći distancirati od “hladnog” termina kao što je CMS. Popis zadnje verzije i funkcionalnosti možete naći na službenom changelogu.

2. WordPress nije siguran

WordPress, kao i svaki drugi software, je siguran onoliko koliko ga Vi učinite sigurnim. Na samom programskom kodu rade stotine developera te je cijeli sustav otvoren za javnost, a to pak omogućava apsolutno brz proces uklanjanja bugova, sigurnosnih propusta te generalno lošeg koda. Ukoliko se slijedi dobra praksa kod integracije WordPressa u Vaš poslovni sustav te ako ćete se pridržavati razumnih sigurnosnih standarda, tada je WordPress siguran na razini CERN-a 🙂 Na temu sigurnosnih postavki puno se pisalo, a mi Vas upućujemo na naš interni Neuralab WP sigurnosni vodič.

Pozadina mita: Popularnost košta, a to je WordPress zajednica najbolje saznala. Do danas postoji preko 60 milijuna instaliranih WP instanci, a velika većina tih sustava dolazi od korisnika koji nisu razvijali web sjedište uz pomoć digitalne agencije ili sličnih profesionalaca. Pošto velik broj tih korisnika (hobista, blogera, testera) ne pazi na sigurnosne postavke jer jednostavno “ne mora”, tj. ne pokreću krucijalne operacije, počeli su se događati automatizirani upadi u njihove sustave. Zadnji takav napad je bio na korisnike koji su imali “admin” kao osnovnog korisnika što je veliki propust, ali ne na strani WordPressa nego na strani osobe koja je instalirala sam sustav.

Pridodajte tome medijsku pompu oko hakera, virusa i inih propasti svijeta, propuste koje su se događali na razini samog servera ili baze podataka i dobijete prilično krivu predožbu o vrlo jednostavnoj stvari… ‘It is what you make of it’.

3. WordPress nije za kompleksne stranice

Kompleksnost i realizacija web sjedišta uvelike ovisi o potrebnoj arhitekturi informacija i funkcionalnosti. WordPress sam po sebi omogućava nesmetano kategoriziranje sadržaja, definiranje različitih taksonomija te preslikavanje “pozadine” na vizualni dio u vidu prilagođenih izbornika i filter alata. Ono što je važno su nativna podrška za Custom post types i Custom fields. Zapamtite ta dva termina jer su krucijalni. S njima možete realizirati bilo koju vrstu portala ili online aplikacije budući, na kraju krajeva, vi želite upravljati s određenim vrstama informacija (objektima ukoliko pričate s više programerske strane), bilo to apartman ukoliko iznajmljujete smještaj, podaci o autu ukoliko imate oglasnik za automobile ili pak event management funkcionalnost ukoliko vodite noćni klub. WordPress sve to “guta”.

Druga vrhunska stvar je vrlo zdrav ekosustav firmi i pojedinaca koje razvijaju dodatne module za WP omogućavajući Vam da u roku od doslovno jedne minute proširite funkcionalnost Vašeg web sjedišta. Bez znanja programiranja i opsežne integracije, a provjerite i popis WordPress pluginova za koje mislimo da ih morate instalirati odmah nakon instalacije CMS-a

Dodatno, module možete i sami razvijati ukoliko ste vični PHP jeziku i MySQL bazama podataka te Vam u pomoć stiže potpuno podržani i dokumentirani WordPress API, a i pomoć zajednice, Google searcha i sl.

Vizualni prikaz WordPressa možete i samostalno razviti putem vlastite “teme”, a za njezin razvoj Vam uglavnom treba znanje web dizajna i front-end razvoja (HTML/CSS/Javascript). Početi možete na službenoj WordPress stranici za razvoj tema.

 Pozadina mita: Kao i kod točke 1. Velika operativna baza blogera dovela je do obilježja koje WP stavlja u košaricu blogerskih platformi. No wordpress je svakako puno više od toga. Ukoliko samo nakratko proučite njegove osnovne mogućnosti, vidjet ćete da je stvar puno kompleksnija, jer samo s modulom za novosti, statičke stranice i upravljivim izbornikom možete realizirati 95% stranica s hrvatskog tržišta. Za ostalih 5% vam preostaje instalacija dodatnih modula no taj posao traje 1 minutu. Zagrebite ispod površine, isplati se.

Pošaljite nam tweet ili FB komentar ukoliko ste se i sami susreli s mitovima oko WordPressa. Voljeli bi znati Vaša iskustva.

Krešimir Končić
Krešimir Končić Owner at Neuralab

Ex QBASIC developer that ventured into a web world in 2007. Leading a team of like-minded Open Source aficionados that love design, code and a pinch of BBQ. Currently writing a book that explains why ‘coding is the easier part’ of our field.


Subscribe to our quarterly newsletter

Please fill in this field.
Please thick this field to proceed.

Related blog posts