Tour de force

WooCommerce partner logo WooCommerce partner - biggest elephant in the eCommerce room.
Clutch logo Clutch - clients say we’re top dogs in eCommerce. Throw us that stick now.
Mailchimp logo Mailchimp partner - you know what’s the newest cutting edge customer experience solution? Great email subject!
ISO 27001 standard logo ISO 27001 standard - quality control, transparent processes and tight security (that sometimes locks us out of our desktops).

Razvoj iPhone aplikacija – Flash style sa nešto mikro izazova

superman mobile skyscraper

Razvoj iOs aplikacija je nezahvalan te dugotrajan postupak no ipak, postoje raznovrsni alati koji će Vam olakšati posao te dopustiti da uđete u svijet geolokacija, akcelerometra te super glossy ekrana. Ako razmišljate o vlastitoj web platformi i infrastrukturi, riječ “mobilno” danas svakako mora biti dio tog razmišljanja…

Pošto već duže vrijeme koristimo Flash platformu kao aplikacijski razvojni alat (web / desktop / mobile), bili smo oduševljeni sa nedavnom objavom Adobe-a oko mogućnosti kompajliranja flash datoteke u nativnu iOs (iPhone / iPad / iPod) aplikaciju i to sve na windowsima.

Prije toga smo probali upogoniti virtualnu mašinu sa OsX-om + iOs SDK-om no “stvar” baš i nije funkcionirala…iliti, uopće nije funkcionirala. Stoga smo kao developeri imali par opcija oko razvoja iOs aplikacija na Windows operativnom sustavu…

Ovdje ćemo se pobliže upoznati sa drugom opcijom: “Flash packager for iOs”

Postupak razvoja na Windowsima + Flash CS5-ici je identičan razvoju standardnih Flash aplikacija s time da moramo biti svjesni par ograničenja. Puni popis ograničenja je dostupan na Adobe službenim stranicama no ovdje ćemo navesti par očitih i par manje očitih ili nedokumentiranih.

Prvenstveno, pošto koristimo ActionSript 3 jezik za samu izradu iOs aplikacija, nisu nam dostupne nativne i specifične klase za iOs poput pristupa imeniku, detekciji trajanje baterije, integraciji sa ostalim servisima na uređaju. Također, ovakav način ne podržava novi “retina” display od iPhone 4 mobitela s toga će aplikacije biti kompajlirane u 320 x 480 px rezoluciji. Također, metode za prikaz i manipulaciju objektima će te morati pisati iz nule tj. ne možemo koristiti nativne “view” prozore ili evente od samog mobitela. Jedno od ozbiljnijih ograničenja je taj da ne možete učitati vanjsku SWF datoteku koja sadrži Actionscript (zato što se u iPhone-u ne nalazi AVM koji intepretira kod tj. Flash player), a ako Vas brinu performanse Adobe je stavio par realnih prikaza raznovrsnih aplikacija koje bi Vas trebale uvjeriti u suprotno…

No prije samog programiranja potrebno je podesiti radnu okolinu, dohvatiti certifikate, platiti apple-u članarinu od sto zelembaća godišnje i još sijaset drugih stvari objašnjenih u ovom odličnom video tutorialu.

Nakon što podesite Vaše Windows računalo slijedi pisanje koda i dizajn aplikacije…imajte na umu da ovdje više ne vrijede pravila kao sa weba te da je poželjno uputiti se u domenu dizajna i UX-a za mobilne uređaje. Odličnu dokumentaciju ima i sam Apple dok specifičnu dokumentaciju za Flash razvoj možete naći na Adobe developer connection stranici.

Nakon završetka pisanja kod slijedi kompajliranje na izvornu IPK datoteku koju ćete zajedno sa par screenshotova poslati na appstore. Hrvatski programeri i dizajneri moraju potpisati ugovor sa Apple-om ako žele prodavati aplikacije, ali taj je postupak i više nego brz i jednostavan. Za razliku od android marketa i Windows phone 7 store-a, hrvatski developeri ovdje imaju maksimalne mogućnosti zarade i monetizacije kao i ostali vrli svijet.